Rom byggdes inte på en dag

IMG_0677

I dag fick vi besöka Glömstaskolan för första gången. Det är en överväldigande byggnad i naturskön miljö.

IMG_0679

Ejvind Bundesen, produktionschef på Acrona, guidade oss över skolgården och genom de fyra våningsplanen upp på taket. Vi fick höra om hur byggnaden ritats om för att spara naturtomt, om tankarna bakom gångbara ventilationssystem, om 16-hålig bergvärme som både kyler och värmer samt om utmaningarna med de höga energikraven. Vi fick också höra om utmaningen om att få kvinnor till byggbranschen, om hur anti-mobbin präglat designtankarna och om hur de kommer att testa ett nytt typ av system för uppvärmning av byggplatsen framöver och därför byter gas och diesel mot pellets. Det märktes att han arbetat med skolor innan och det är riktigt intressant att få gå på en sådan här rundvandring med en man som har en sådan koll och ett sådant intresse att dela med sig av allt möjligt som har med platsen att göra. Tack Eyvind, det var ett nöje att få vara med och gå runt i det som nu är din arbetsplats och i framtiden kommer att vara min.

IMG_0678

Inspirerad blir jag också av att få uppleva det som innan mest känts som idéer på ett sådant konkret sätt. Det är fortfarande mest en stomme, men denna stomme har gett liv åt fantastiska idéer redan. Jag kunde verkligen se inredda rum framför mig, fyllda av elever som sitter i de tjocka betongväggarnas hål och kikar ut över den vackra ängen bakom fönsterglaset. Och jag kan reda nu höra mig själv berätta anekdoter om hur jag en gång i tiden hade den fantastiska möjligheten att få vara med och bygga upp Glömstaskolan och hur jag fick vandra i den korridorslösa skolan långt innan alla väggar var på plats.

Det här blev en dag att minnas. Och en dag av framtidsdrömmar.
Vi är alla lite otåliga nu. Helst skulle vi flyttat in i Glömstaskolan igår. Men – Rom byggdes ju inte på en dag.

  
#glömsta ftw

På bilden: Fröken Ann, Chico, Magnus Blixt, Rektor Peter, Camilla Lewandowski, Ingela Björsmo

IMG_0003.JPG

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*