Ingen del ett system

Vad är ett system?
Ett system är allt – ’det hela’ . Ett system består av många olika delar och alla delar är beroende av varandra. Varje dels effekt är en effekt i och utgör en effekt på en anan del i systemet. Ingen del kan ensam ha effekt på systemet. Därför är systemet allt och kan inte bli indelat i oberoende delar.

Om ett system plockas itu så förlorar det sina essentiella egenskaper. Du kan se, dina ögon kan inte se. Du kan tänka, din hjärna kan inte tänka. Hugger du av din hand så kommer handen inte att skriva!

”The system isn’t a sum of the behavior of it´s parts , it´s a product of its interactions”.

Allt detta säger Russ Ackoff i sitt tal ”Beyond continual improvement”. 

Skol-systemet

Vi tänker på skolan som ett S T O R T system med M Å N G A delar, men hur hänger skolsystemets delar egentligen ihop?

Om vi utgår från den Amerikanska organisationsteoretikern Russel L. Ackoffs teori, som var pionjären inom området operationsanalys, systemtänkande och förvaltningsvetenskap , konsult, och professor emeritus i management vetenskap vid Wharton School, University of Pennsylvania, så är det en mycket väsentlig fråga som vi bör ställa oss när vi arbetar med skolutveckling.

Ingen människa en ö!

Som lärare tänker jag direkt på elever, lärare, föräldrar, fritidspedagoger, barnskötare, elevassistenter, rektorer, städtekniker, personalen som skapar maten, ekonomer, tjänstemän och kvinnor på förvaltningen, politiker, näringslivet och föreningslivet – hur skapar en helhet tillsammans med alla dessa delar? Hur interagerar jag med dem? Hur lär vi alla med och av varandra?

Hur skapar vi skola tillsammans? För tillsammans är den enda vägen om vi vill lyckas!

SignFrokenAnn

P.s.
Russ Ackoffs tal ”Beyond continual improvement” är ett spännande resonemang om processen med att utveckla och förädla system. Jag lär återkomma till detta klipp fler gånger. Är du sugen att se klippet (ca 15 min) kan du göra det här:

Tipstack för klippet till Helena Roth.

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Helena Roth

Helena Roth

Ohhh vad glad jag blev att du tog den pucken, min vän! Vet inte hur många gånger jag sett detta klippet, men jag älskar det och hör nya saker varje gång. Lycka till med den nya bloggen!

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*